ชุมชนบ้านมหา > ภาษาศิลปะวัฒนธรรมและภูมิปัญญาท้องถิ่น > ภาษาอีสาน-Isan-language


ตอบกลับ
 
คำสั่งเพิ่มเติม เรียบเรียงคำตอบ
02-23-2008, 10:51 AM   #1 (permalink)
ไทเฮา
Guest
 
"ด่วน"ช่อยกันอนุรักษ์ฮักษาภาษาถิ่น ไทยลาวอีสาน

แมนอีหลีบ่อ?

คเจ้าว่า ตอนต้นๆเข้าวงการ นักฮ้อง ลูกทุ่ง หมอลำเฮาฮ้อง ลำเป็นภาษาถิ่นอีสานได่อย่าง ม่วนงาม แต่พอโดนไป พอดังพอรวยขึ้น ภาษาบ้านเฮาในเพลงในลำ ค่อยๆหายไป เหลือแต่ภาษาไทยภาคกลางในเพลง เรื่องแบบนี้เกิดขึ้นตลอด และกำลังเกิดขึ้น กับ นักฮ้องคนงามสาวอุบล ต่ายอรทัย, หนุ่มอุดร ไมค์ พิรมณย์พร เป็นต้น, รวมไปถึงวงโปงลางสะออน พู้นนำ

ฮักแพง
 
11-09-2010, 03:15 PM   #2 (permalink)
ร่วมถ่ายทอดความรู้สู่สังคม
กะคง ฮักแพง แล้วกะต้อง แบ่งปัน หั่นหล่ะค่ะ ใช้เทิงสองภาษาเพื่อคนฟังจะได้เข้าใจ เพราะคนฟังกะบ่แม่นมีแต่คนอีสาน คนไทยทั้วประเทศเผิ่นได้ฟังเข้าในนำ
ตามความเห็นส่วนโตดอกหว้า อิอิ
 
11-09-2010, 05:06 PM   #3 (permalink)
ศิลปิน นักแต่งผญา
ความเห็นส่วนโตเด้อจ้า

เผิ่นกะคงบ่ได้ตั้งใจดอกจ้า เพราะการไปอยู่กรุงเทพฯ บางครั้งกะต้องใช้ภาษากลางในการสื่อสาร ติดต่อการงาน เวลาเผิ่นร้องเพลงคนฟังกะหลายภาค ขั้นสิใช้ภาษาอีสานจนเบิดซุคำ เทป ซีดี กะคงสิขายบ่ได้
เห็นอ้ายบ่าวไมค์ เลากะเว้าอีสานเด้ะหล่ะจ้า เวลาเว้ากับแฟนเพลง ต่ายเว้ากับหมู่กะภาษาอีสานล้วนๆเด้หล่ะจ้า ( ถ้าเป็นนำเพลงคงเป็นนำคนแต่งเพลงให้ฟังง่ายขึ้นนำจ้า โทษนักร้องบ่ได้ดอกจ้า )
 
11-09-2010, 06:13 PM   #4 (permalink)
เจ้าหน้าที่ประชาสัมพันธ์
เพิ่นมีข้อบังคับยุข้อหนึ่งนำเดอจ้า อาจสิบ่อค่อยมีคนฮู้หลายปานได๋ คือการอัดเพลงลงแผ่นครั่งโบราณ จนเป็นซีดีกะตามซ่าง กฏกะคือต้องออกเสียงรเรือ ลลิงสิต้องชัดเจน(เฉพาะเพลงเดอจ้าบ่อแท่นหมอลำ) คันบ่อซั่นเซนเซอร์บ่อผ่าน เพลงสองแง่สองง่ามกะต้องออกเสียงชัดเจนคือกันจ้า ไปซอมเบิ่งเดอ เหตุผลข้อนี้กะเป็นเหตุให้เพลงอีสานเพี้ยน(เว่าลาวปนไทย) นักฮ้องบ้านเฮาทุกคนต้องฝึกหันลิ้นอย่างหนักกว่าสิผ่านได้แต่ละเพลง ถามบ่าวข้าวจี่เบิ่งดู๋
 
11-09-2010, 06:50 PM   #5 (permalink)
ศึกษาหาความรู้
เห็นนำอยู่ครับ...ภาษาท้องถิ่นเฮาเป็นภาษาที่มีเสน่ห์ ภูมิใจที่ได้เว่าครับ แต่ก้อคือ หญ้านาง ว่านั่นแหละครับมันก้อแล้วแต่โอกาส สำหรับผมก้อภูมิใจน้าหมู(พงษ์เทพ กระโดนชำนาญ)ครับ ในฐานะที่เป็นคนโคราช เห็นแกออกสื่อทีไรแกก้อพูดแต่ภาษาโคราชตลอด
 
ชุมชนบ้านมหา > ภาษาศิลปะวัฒนธรรมและภูมิปัญญาท้องถิ่น > ภาษาอีสาน-Isan-language

ตอบกลับ

ป้ายกำกับ
ด่วน

คำสั่งเพิ่มเติม
เรียบเรียงคำตอบ
แบบตามยาว แบบตามยาวเวลาทั้งหมดอยู่ในเขตเวลา GMT +7 และเวลาในขณะนี้คือ 11:59 AM


Powered by vBulletin รุ่น 3.8.7 Copyright ©2000-2015, Jelsoft Enterprises Ltd.
Content Relevant URLs by vBSEO
© บ้านมหา.com เว็บไซต์ส่งเสริมการศึกษา ศิลปวัฒนธรรม
'