หน้าที่ 1 จากทั้งหมด 2 หน้า 12 หน้าสุดท้ายหน้าสุดท้าย
กำลังแสดงผล 1 ถึง 10 จากทั้งหมด 13

หัวข้อ: กว่าสิมาเป็นปืนแก๊ป

Blogger
 1. #1
  นักปราชญ์เมืองอีสาน
  ศิลปินนักแต่ง ผญา
  สัญลักษณ์ของ ศรีสะท้าน
  วันที่สมัคร
  Aug 2006
  กระทู้
  4,231

  กว่าสิมาเป็นปืนแก๊ป

  มื้อนี้ศรีสะท้านขออนุญาตยกยอ เอากระทู้ที่กล่าวถึงปืนแก๊ป มาไว้ในบอร์ดคลังความรู้ เพราะว่าเนื้อหามันไปเกี่ยวกับความเป็นมา ประวัติของปืน ซึ่งค่อนข้างสิเป็นวิชาการ จึงขออนุญาตท่านเจ้าของบ้าน และท่านผู้ดูแลบอร์ด ตลอดสมาชิกทุกท่านเด้อ คะรับ
  เว้าถึงว่าปืนแก๊ปนี้ มันมีที่มาและวิวัฒนาการตั๊วคะรับ เอาพอสังเขปนอ เดิมทีก่อนสิมาเป็นปืนแก๊ป สิเป็นปืนจับจูด มาเป็นปืนคาบชุด ต่อมากะมาเป็นปืนคาบศิลา จั่งวิวัฒนาการมาเป็นปืนแก๊ป
  - ปืนจับจูดกะคือปืนบ่อมีนกสับ เมื่อบรรจุดินปืน หมอน(มอน)และกระสุนเสร็จก็ใช้ไฟจุดทางรูชนวน ปืนชนิดนี้นิยมเฮ็ดเป็นปืนใหญ่ ตัวอย่างอยู่หน้ากระทรวงกลาโหม
  - ปืนคาบชุด เป็นปืนที่ถืกออกแบบมาให้มีนกไว้สำหรับคีบสายชนวน(ฝ้ายฝั่นเป็นเกลียวเชือกประมาณไส้ปากกา หรือใหญ่กว่านั้นหน่อย)สายชนวนที่ว่า สินำไปชุบสารละลายดินประสิว(ขี้เจีย)เจือจางแล้วตากให้แห้ง ตรงโคนของลำกล้องที่บรรจุดินปืนสิมีรูข้างแล้วมีแอ่งใส่ดินล่อ(หมื่ออ่อย)มีฝาปิดไว้เมื่อบรรจุดินปืนหมอน(มอน)และ กระสุน และใส่ดินล่อเสร็จ ก็จุดชนวน ปกตินกปืนคาบชุดนี้สิง้างอยู่ ต่อเมื่อต้องการยิงก็เปิดฝาแอ่งดินล่อออก แล้วเหนี่ยวไก ไกที่คีบชนวนก็สิโน้มลงใส่แอ่งดินล่อ ติดเข้าไปในดินส่วนบรรจุทันที ไง่กุ๊บพี่น้อง หมื่ออ่อยควันเต็มหน้า เคยยิงมาแล้ว อิ อิ
  กว่าสิมาเป็นปืนแก๊ป

  - ปืนคาบศิลา (ปืนเพลิง) มีแอ่งใส่ดินล่อคล้ายกันกับปืนคาบชุด แต่ฝาปิดสิมีแผ่นเหล็กตั้งขึ้นเพื่อรับการสับของนกปืน ส่วนของนกปืนเป็นลักษณะปากคีบมีเกลียวหมุนขึ้นลงเพื่อหนีบหินเหล็กไฟไว้ เวลาสิยิงก็บรรจุดินปืนหมอน(มอน)กระสุน ใส่ดินล่อแต่ฝาปิดแอ่งดินล่อยังปิดอยู่ จากนั้นง้างนก เมื่อเหนี่ยวไก นกสับลงตรงแผ่นเหล็กที่ทำเป็นฝาครอบดินล่อเกิดเป็นประกายไฟ พร้อมกับฝาก็ถืกเปิดออก ประกายไฟกะสิไปติดดินล่อและติดไปในลำกล้อง เกิดการเผาไหม้ระเบิดส่งกระสุนออกทางลำกล้อง อั่นนี้กะไง่กู๊บ คือกันกว่าสิมาเป็นปืนแก๊ป

  - ปืนแก๊ป ต่อมามีการเฮ็ดแก๊ปขึ้นมาใช้ ปืนที่เคยจุด ที่เคยใช้หินตีกระทบ ก็ถืกปรับปรุงมาใช้แก๊ปแทน โดยการเปลี่ยนจากเจาะฮูข้างโคนกระบอกมาเฮ็ดเป็นพวย(นมหนู/กะดอ) นกสับถืกออกแบให้น้อยลงและทำเป็นรูสำหรับใส่แก๊ป ถ้าเป็นแก๊ปแบบครอบพวย กะสิใช้นกสับแบบตันแทน การบรรจุการยิงก็สิง่ายขึ้น คือบรรจุเสร็จกะใส่แก๊ปง้างนกยิงได้เลย สมัยโบราณ ยุคล่าอาณานิคมพวกยุโรปนำมาใช้(รวมทั้งปืนคาบชุด/ปืนคาบศิลา/ปืนแก๊ป) เข้าใจว่าคนเอเชียคงได้ศึกษาจากพวกยุโรปเหล่านี้ และสยามเองกะได้สั่งซื้อปืนเหล่านี้มาเป็นอาวุธในกองทัพนำ แต่ยุโรปเองมีระบบเทคโนโลยีสูงกว่าบ้านเฮาเลยสามารถเฮ็ดได้ดีและมาตรฐานกว่า เพราะตามที่ผมเห็นมา ปืนแก๊ปยุคเก่าของยุโรป มีกระสุนปลอกเป็นนัด มีระบบเฮ็ดให้แก๊ปเลื่อนขึ้นมาเวลาง้างนก เวลาสิยิงกะฉีกปลอกกระสุนทางด้านดินปืน แล้วยัดลงไปในลำกล้องเสร็จกะง้างนกใส่แก็ป หรือถ้ามีแก๊ปเลื่อนได้ในตัว ก็เหนี่ยวไกได้เลย ซึ่งต่อมากะวิวัฒนาการมาเป็นปืนลูกซองปัจจุบันนี้หล่ะครับกว่าสิมาเป็นปืนแก๊ป


 2. #2
  น้ำตาล
  Guest
  ถือดีๆๆเด้อใหย่..เล็งแม่นๆๆหันปลายกระบอกปืนหนีอย่าหันมาทางน้ำตาลโอ้ยยย..เนาะคนแม่นย้านแม๋ฮ่วย..::)::)

 3. #3
  ฝ่ายเทคนิคและโปรแกรม สัญลักษณ์ของ บ่าวโจ่โล่
  วันที่สมัคร
  Dec 2006
  กระทู้
  1,950
  อยู่เฮือนกะยังมียุ สอง กระบอกแหม๋ กลับบ้านไปตอนวันพ่อหน่ะ ว่าสิเอาไปลองยุ เสียดายตะแก๊ป มันบ่ทำงานหล่ะ สงสัยว่ามันชุ่มดนโพด เก็บไว้ตั้งดนโพด ขอบคุณข้อมูลจากท่านลุงทิด หลาย ๆ จั่งได๋กะบ่แม่นของเล่นเด้อ ปืนผาหน้าไม้กะดาย หันไปทางน้องสาว พุ้นหล่ะ อ่ะสุหันมาทางผ้มมมมมมมมมมม โอ๊ยเนาะ

 4. #4
  ฝ่ายบริหารระดับสูง สัญลักษณ์ของ ตรี ศรีเมืองใหม่
  วันที่สมัคร
  Apr 2006
  ที่อยู่
  หนุ่มอุบล คนศรีเมืองใหม่
  กระทู้
  4,797
  น้อง"น้ำตาล"คือสิย้านปืนเน๊าะหล้า ให้อ้ายทิดคําศรี กับบ่าวโจ่โล่ พาไปซ้อมยิงที่สนามยิงปืนกะได้เด้อน้อง อิอิๆๆ

 5. #5
  น้ำตาล
  Guest

  บ่าวเซียงน้อย

  บ่าวเซียงน้อย กระทู้ต้นฉบับโดยคุณ บ่าวเซียงน้อย บ่าวเซียงน้อย
  น้อง"น้ำตาล"คือสิย้านปืนเน๊าะหล้า ให้อ้ายทิดคําศรี กับบ่าวโจ่โล่ พาไปซ้อมยิงที่สนามยิงปืนกะได้เด้อน้อง อิอิๆๆ
  เอ๋า...อ้ายเซียงน้ำตาลกะย้านยุละเนาะอ้าย..ปืนเนาะ..อิอิ..ใหย่ศรีกับอ้ายบ่าวโจ่โล่เพิ่นสิยิงเป็นบ่หละอ้ายปืนสิบ่ลั่นใสจะของซะติ ....::)::)

 6. #6
  แบ่งปันความรู้และประสบการณ์ สัญลักษณ์ของ Tid Sri
  วันที่สมัคร
  Jul 2007
  กระทู้
  254
  ได้ปืนแก๊บแล้วบาดนี่สิพาอ้ายทิดคำศรีเลาไปใต้หนูก่อนนา

 7. #7
  ฝ่ายเทคนิคและโปรแกรม สัญลักษณ์ของ บ่าวโจ่โล่
  วันที่สมัคร
  Dec 2006
  กระทู้
  1,950
  ป๊าาาาาาาาาด น้องมันคือสบประมาทแทะน่อ ไสลุงศรีหันมาทางนี้เบิ่่งแน่นา ปืนหน่ะมีลูกยุเบาะ หรือว่าปืนขึ้นสนิมแหม๋ ยิงโชว์เบิ่งจักเทื่อแนะแมะ

 8. #8
  ผู้ช่วยผู้ใหญ่บ้านมหา สัญลักษณ์ของ ฅนภูไท
  วันที่สมัคร
  Apr 2007
  กระทู้
  2,446
  บล็อก
  1

  ความเยือกเย็น

  เว้าพื้นเรื่องปืนแก๊ปแล้วคิดถึงสมัยเป็นเด็กน้อย ผมเป็นคนสอดรู้สอดเห็นมักเล่นปืนผาหน้าไม้ ใหญ่ขึ้นมากะว่าสิเป็นทหาร อยากเป็นทหารแฮง มื้อนั่นเฒ่าพ่อเฒ่าแม่บ่อยู่เพิ่นไปนา ผมเลยเอาปืนมาเล่นเล็งใส่ผุนั่นผุนี้ ยิงใส่คนนั่นคนนี้ พวกหมู่ที่มาเล่นกะแล่นหนีเบิ้ด ผมกะนึกว่าปืนบ่ใส่ลูก เลยหันมาเล็งโอ่งมังกรเหนียวไก อีกทีลั่นปัง! ผมตกใจแทบสิทิ้มปืน เห็นแต่โอ่งมังกรเป็นฮู น้ำไหลจ๊ากๆออกมา วางปืนได้ผมแล่นหนีไปลี้อยู่เล้าย่านเฒ่าพ่อเฒ่าแม่ตี จนว่ามืดเฒ่าพ่อจั่งมาหาพ้อ

  อันนี้กะเป็นบทเรียนของผุมีปืนผาหน้าไม้เด้อครับ อย่าซุเก็บไว้ไกล้มือเด็กน้อย เก็บไว้ดีๆ อาจสิบ่โชคดีคือผมกะได้ เหอๆๆ เกือบฆ่าคนตายแล้วผม

 9. #9
  น้ำตาล
  Guest

  ดูวีดีโอ YouTube ออนไลน์ บ่าวโจ่โล่

  บ่าวโจ่โล่ กระทู้ต้นฉบับโดยคุณ บ่าวโจ่โล่ บ่าวโจ่โล่
  ป๊าาาาาาาาาด น้องมันคือสบประมาทแทะน่อ ไสลุงศรีหันมาทางนี้เบิ่่งแน่นา ปืนหน่ะมีลูกยุเบาะ หรือว่าปืนขึ้นสนิมแหม๋ ยิงโชว์เบิ่งจักเทื่อแนะแมะ
  55+เพิ่นคือสิเคียดเนาะว่ายิงปืนบ่เป็นให่หยอกนำแน้ใหย่บ่าวโจ่โล่..อิอิ.น้ำตาลว่าปืนมันขึ้นสนิมเบิ่ดแล้วหละบ่าว..มันสิยิงออกบ่บุ๊ปืนใหย่ศรีนะ...::)::)

 10. #10
  นักปราชญ์เมืองอีสาน
  ศิลปินนักแต่ง ผญา
  สัญลักษณ์ของ ศรีสะท้าน
  วันที่สมัคร
  Aug 2006
  กระทู้
  4,231
  ...แม่นความบ่าวภูไทว่านั้นหล่ะ ปืนผาหน่าไม้ สิมีลูกบ่อมีกะซ่าง ห้ามบ่อให้แน(เล็ง)ใส่คน มันสิหย่ามมือ บาดเทื่อหลงแน หลงลั่นไกตอนมันมีลูก สิว่าหยังแต่ปืนขนาดนิ้วชี้มือเฮาเพิ่นยังห้ามแนสุ่มสี่สุ่มห้าเนาะ อิ อิ อิ
  ...แม่นหยังหล่ะน้ำตาล มาเว้าคักแท้ยิงบ่อออกกะมาสิยาก จับด้ามทั่งเอาโลดกะได้เด้หล่ะ ฮ่วยย ผั่นสิบ่อจุกน้อยพู้นบ่อ เหอ ๆ ๆ

กฎการส่งข้อความ

 • You may not post new threads
 • You may not post replies
 • You may not post attachments
 • You may not edit your posts
 •